Kinder

Tuvalet Eğitimi
Bir çok anne-baba için tuvalet eğitimi sıkıntılı bir süreç olarak algılanmaktadır. Bu dönemi hoş bir deneyim olarak yaşamak için, bazı şartların oluşmasını beklemek en doğrusudur.

Doğru zamanlama, yumuşak ve rahat, olumlu bir tutum işinizi kolaylaştıracaktır. En doğru yaş, çocuğun hazır olduğu zamandır. Çocuklar genellikle 2 yaş civarında çişlerini tutmayı öğrenirler. Yine de, her çocuğun gelişiminin farklı olduğu ve tuvalet alışkanlığının da buna göre değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır.

Çocuk gelişim sürecine baktığımızda, 12 aylıktan küçük bir çocuğun bağırsak hareketlerini ve çişini kontrol etmesi mümkün değildir, ikinci yaşta da çocuğun herşeye itiraz ettiği, huysuzlaştığı dönemin hafiflemesini beklemek gerekir. 18 – 24 aylar arasında çocuk yavaş yavaş hazır olduğu sinyallerini vermeye başlar. Gündüzleri iki saat veya daha fazla altının kuru kalması, uykudan kuru kalkması, bağırsak hareketlerinin düzenli hale gelmesi, altını belirli saatlerde kirletmesi, bazı söz ve hareketlerle kakasını veya çişini yapmak üzere olduğunu göstermesi, kirli bezden rahatsız olduğunu anlatmaya çalışması, sizi memnun etme isteği duyması, tuvalete gidip gelebilmesi, pantolonunu çıkarıp giyebilmeye başlaması, oturak kullanma konusunda istekli olması yeterli sinyallerdir.

İki yaşından sonra gelişen özgür olma isteği desteklenirse, oturak kullanma konusunda da hevesli olması ve bunu daha çabuk öğrenmesi kolaylaşır. Vücudun bölümlerini ve fonksiyonlarını söyleyebilmesi, sevdiklerini, sevmediklerini tanımlayabilmesi, elbiselerini giyip çıkarabilmeye başlaması bu eğitim için uygun kıvama geldiğinin habercisidir.

Oturağı kullanmaya hazır olacağı zamanı beklemeden, uygun bir oturak alarak işe başlayın. Banyo veya odasında uygun bir yere yerleştirin. Çevresinde görmeye alıştığı şeylerden biri haline getirin, “ne işe yarayacağı” ve “biraz büyüyünce kullanacağı” konusunda açıklamalar yapın. Bezi çıkarıp oturtma konusunda asla acele etmeyin ve zorlamayın, beziyle oturabileceği konusunda cesaretlendirin. Oturağını sevip benimsemesini sağlayıncaya kadar bu oyuna devam edin.

Çekinmeden oturağa oturması başarıldıktan sonra altı açık denemeye başlayabilirsiniz.
Bağırsak hareketleri açısından, oturduğunda ayağı yere sağlam basmalı. Oturak alışkanlığını günde bir kaç kez deneyerek kazandırabilirsiniz.

Çocuk tuvalete doğru yaklaşma davranışından, tuvalete girişinr kadar tüm olumlu davranışlarda sçzel pekiştireçlerle ödüllendirilmelidir. Tuvalet eğitimi süresince sabırlı ve sakin olunmalı, küçük kazalarda honutsuzluk hissettirilmemelidir. Tuvaletten sonra el yıkama, sifon çekme tuvalet alışkanlığının bir parçası olarak mutlaka öğretilmelidir.

Çocuk fizyolojik ve ruhsal açıdan hazır olduğunda sevecen, sabırlı, hoşgörülü ve kararlı bir tutum bu dönemi başarı ile geçirmenizi sağlar.