Kinder

Uyku Alışkanlığının Kazanılması
Yaşamımızın yaklaşık üçte birini kapsayan uykuya ilişkin sıkıntıların, genç, yaşlı hepimizi zorladığı bir gerçek.. Özellikle bebek ve çocuklukta bu sıkıntıları daha çok yaşıyoruz. Uyku bozukluklarının önemli bir kısmı ikinci yılda ortaya çıkar. Özellikle aşırı hareketli olan çocuk uykuya dalma konusunda direnebilir. Ayrıca, gördüğü kaygılı rüyalar da bu zorluğu arttırır. 2-6 yaş arasındaki çocuklarda, uyku zamanı uyumamak için bahanelerin bulunduğu ve bu konuda çocukların oldukça yaratıcı olduğu bilinmektedir. Uykudan kaçınan aktif, enerjik okul öncesi çocukları, gündüz veya gece uykusu saatini kovalamaca, ağlama veya okunacak başka bir kitap daha bulma saatine çevirebilir. Biraz daha televizyon seyretmek, su içmek, tuvalete gitmek, tekrarlanan iyi geceler öpücükleri, bir masal daha, gibi uykuya geçişi geciktiren bahaneler ile bu süre uzar gider. Bu nedenle yatma vakti ve buna ilişkin kuralların kesin olarak konulması, kararlı ve tutarlı olunması gerekmektedir. Çocuğunuzun dinlenmek için seçtiği saat ne olursa olsun, siz kendi seçtiğiniz saatte direnin. Çocuğunuzu, uykuya geçme fikrine alıştırmak için ona gevşeme zamanı bırakın. Her ailenin istek ve yaklaşımları farklı bile olsa genel olarak uyku ile belirli kuralların olması ve ebeveynlerin ortak hareket etmesi çok önemlidir.
Not: Çocuğunuz büyüdükçe uykuya duyacağı ihtiyaç değişeceğinden, zamanla gündüz uykularını kısaltmak veya gece uykularını biraz daha geç bir saate aktarmak gibi yeni düzenlemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Hiçbir çocuk aynı miktarda uykuya ihtiyaç duymaz. Sağlıklı uyku alışkanlığının kazanılmasında en temel unsur, çocuğun günlük ritmine uygun saatlerin kullanılmasıdır. Uyku sırasındaki gürültü, ışık, oda sıcaklığı, yatağın kalitesi ve uykudan önce alınan besinler de uyku kalitesini doğrudan etkileyen faktörlerdir. Çocuğun bebeklikten itibaren kendine ait bir odanın olması, anne- baba ile uyumaması onun psikolojik gelişimi açısından son derece önemlidir. Çocuk kendi yatağında uykuya dalmaya alışmalıdır.

Özel bir uyku saati sohbeti paylaşın.
Gündüz uykusuna başlarken veya geceyi bitirirken çocuğunuzla aranızda özel bir duygu yaratmak için, yatağa gitme rutinin bir parçası olarak, ona bir şiir veya öykü okuyun. Bu olayı çocuğunuzun can atacağı bir şey haline getirin. ‘İyi geceler, öpsün seni yedi cüceler’ gibi tekerlemeler veya tek taraflı bir konuşma olsa bile o günün olaylarından söz etmeye çalışın.

Çocuğunuzun gündüz uykularını sınırlayın
Çocuğunuzun gündüz uykusunun akşama kadar sürmesine izin verip, uyandıktan bir saat sonra tekrar yatağa girmesini beklemeyin. Uyku ve uyanıklık sürelerini düzenlemek için, gerekiyorsa onu uyandırın.

Düzene dikkat edin.
Okul öncesi çocukları düzen içinde kendilerini rahat hissettikleri için, her akşam açıklayarak aynı düzen içinde onu yıkayın, dişlerini fırçalayın ve pijamalarını giydirin. Çocuğunuzdan sıradaki bir sonraki adımı söylemesini isteyin, böylece uykuya hazırlığı bir oyun haline getirebilirsiniz. Sabahları çocuğunuzu keyifle ve mutlu uyandırın, örneğin, uykuya harika hazırlandın sana en sevdiğin kahvaltıyı hazırlayacağım, diyebilirsiniz.

Çocuğunuzun uyku saatini kontrol etmesine izin vermeyin.
Çocuğunuzun bütün direnmelerine veya geciktirme çabalarına rağmen sizin seçtiğiniz uyku saatine bağlı kalın. Çocuğunuzun neden yatağa gitmek istemediğini ve neden gitmesi gerektiğini bildiğinizi hatırlayın.

Tehdit etmeyin.
Çocuğunuzu yatağa yatırmak için onu tehdit etmek veya vurmak kabuslara ve korkulara yol açabilir dahası davranış üsteleyeceğinden sizi üzgün ve suçlu hissettirebilir. Suçluluk duygusunu üzerinizden atmak için uyku saatinin geldiğini belirtmede saati otorite olarak kullanın.

Bunların dışında, şu öneriler sıralanabilir;
• Ne zaman yatması gerektiğini önceden hatırlatın. Yatma zamanı gelince dirence aldırmayın.
• Uykusu geldiğinde, ancak hala uyanıkken, kendi yatağına yatırın.
• Hafta sonları dahil, her sabah aynı saatlerde kalkmasını sağlayın.
• Hergün, açık havada bir süre oynamasına ve güneş ışığı ile temasına izin verin.
• Emzik, biberon, ayakta sallama gibi yöntemlerden kaçının.
• Sizden gece boyunca ayrı kalma kaygısını azaltacak sevdiği objelerle uyumasına izin verin.
• Yatmadan önce onu canlı tutabilecek sevdiği aktivitelerden kaçının. Eğlenceli değil, biraz sıkıcı olun.
• Uyku odasında televizyon bulundurmayın.
• Uyumadan 3-4 saat önce kola, çay gibi kafeinli içecekler vermeyin.
• Yatırdıktan sonra, ara ara kontrol etmeniz çocuğa güven verir ve bu konudaki ciddiyetinizi anlatır.
• Kurallarınıza uyduğunda onu sözel olarak ödüllendirin.
• Kurallarınızı, çocukla ilgilenen herkesin uygulamasını sağlayın.
• Herşeyi denemenize rağmen hala sorun yaşıyorsanız, bir uyku uzmanına danışmanız gerekebilir.